Gröna inslag på julbordet!

Har du börjat planera årets julbord? Vårt svenska julbord andas mycket tradition och kultur. Men även det kan må bra av förnyelse. Då julbordet innehåller mycket feta maträtter och mycket kötträtter- passa på att införa mer grönt! Det gillar både kroppen, plånboken och miljön. Vi äter med ögonen pch en härlig sallad lyser upp. Dessutom ger dessa alternativ mycket näring och fibrer. Här utnyttjas kålen som är i säsong. Klimatsmarta, hållbara och näringsrika. Så här kommer 3 tips!


Rödkålssallad med apelsin

Lika enkel, färgstark som god. Strimla färskt rödkål (lättast med en osthyvel) och skala och skär apelsin i mindre bitar. Tillsätt en god raps-eller olivolja och lite pressad apelsin och blanda runt. Strö över färsk persilja.

Rödkålssallad med apelsin

Rostad blomkål med soltorkade tomater och apelsin
Dela blomkål i buketter och lägg i kokande vatten 2 min. Lägg i form med hackade soltorkade tomater i olja. Rosta på 230 grader i 10 min. Lägg på apesin i bitar och rosta 5 minuter till. Ringla över lite olja, balsamvinäger och hackad, färsk persilja.

Rostad blomkål med apelsin och soltorkade tomater


Kålsallad med lingondressing
Här kommer en riktig hyllning till svenska råvaror.
Strimla rödkål och bryt grönkål i mindre bitar. Lägg i ett durkslag och häll kokande vatten över. Ansa brysselkål och lägg i kokande vatten 2 min. Skölj all kål kall och blanda i en stor skål.
Blanda en dressing genom att mixa saft och skal från 1 apelsin med 2 dl frysta lingon, olja, honung och rödvinsvinäger. Häll över salladen och blanda runt. Strö över solroskärnor eller pumpakärnor, gärna rostade. Inspiration från recept på kålsalald på Ica.se.

Kålsallad med lingondressing

Ha en grön och skön jul! Låt näringsrika val vara med dig även alla juldagar.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *