Helgmys!

Helg! För många innebär detta avslappning, njutning och kanske lite extra godsaker. Och visst kan det vara så! Det handlar om balansen, vi kan äta allt men inte alltid. I en bra kost med mycket grönsaker, frukt, fullkorn, bra fetter och proteiner får det även plats en och annan chokladbit, kaka eller annat gott. Det handlar om hur mycket och hur ofta. Detta kommer jag komma in mer på framöver. Och även när vi önskar sötare saker kan vi göra bra matval! Frukt och bär är en bra bas att utgå från för att skapa en god fika eller dessert. Så dags för lite inspiration!

Grekisk/turkisk yoghurt är en favorit hos mig och här är den blandad med en liten sked honung och sedan varvat med björbär och nötter. Kan varieras genom andra bär och nötter kan bytas mot en god musli eller rostade havregryn. I det sistnämnda fallet blir den då också nötfri.

Yoghurt, björnbär, honung, nötter…

Fruktsallad är en gammal klassiker som du med fördel varierar efter säsongens frukter och bär. Har jag gjort en lite festligare servering genom att dela melonen och sedan gröpa ur melonköttet. Melonköttet blandas med bitar av nektarin, äppel och hallon och läggs sedan i skalet. Här har jag toppat med kokos och sedan sevrerat med yoghurt smaksatt med kanel.

Festlig vitaminbomb serverad i melonskal

Glass brukar vara populärt och vem säger att det måste vara soligt för att äta glass? Denna färgexplosion innehåller massor av vitamin och antioxidanter. Vem kan tro att det blir så god glass av gröna ärter?! För 2-3 personer behövs följande:

Glass 1:
2 dl frysta gröna ärter
2 frysta, skivade bananer.
1 msk pressad citron¨
Ca 2 msk vatten

Glass 2:
2 dl frysta blåbär
3 msk kvarg eller yoghurt
Ca 1-2 msk vatten
1 tsk honung.

Mixa de olika glassarna var för sig. Varva i glas och toppa med kokos, frukt eller bär,

Blåbärs- och yoghurtglass varvat med en grön banan- och ärtglass.

Trevlig helg!

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *