Äppeltider- i mellanmålsformat!

Äppeltider

Äppeltider! De svenska äpplena är nu på gång. Här i Skåne finns det redan gott om i butikerna. Äpple är en av våra vanligaste svenska frukter och innehåller bra med fibrer och näring. Goda som de är men de passar även utmärkt tillsammans med mycket annat.

Idag fokuserar jag på äppel i frukost- och mellanmålssammanhang.

I en bra frukost ingår frukt eller bär och grönsaker för ökat näringsvärde. Prova att riva ned ett halvt äpple i gröten och låt koka med. Den andra halvan river du grovt och toppar gröten med. Pudra gärna med kanel och toppa med solroskärnor eller pumpakärnor för mer smak och näring.

Rivet äpple får koka med gröten.

Även i yoghurt gör sig äpplen fint, både till frukost och mellanmål. Om du vill, testa att skiva äpplet i tunna klyftor, pudra med kanel och mikra sedan på full effekt i 30 sekunder. Då får du varma äpplen som för tankarna till äppelpaj. Då uppvärmningen är kort behålls mycket näring.

Ljumma äppeln i yoghurten.

I helgen gjorde jag några lyckade experiment i köket. Mellanmål äts ofta på språng och ska därför vara enkla att ta med för att orka med hela dagen och inför eller efter träning.

Dessa äppelbollar görs snabbt i mixern och utgår från säkra smaker som äpple och kanel.
För 20bollar!

10 färska dadlar
10 torkade aprikoser
1,5 dl grovrivet äpple
1 dl kokosflingor
2,5 dl havregryn (välj ren/glutenfri havre för glutenfritt
1/2 tsk kanel eller efter smak
1,5 dl naturella solroskärnor
2 msk vatten

Mixa dadlar och aprikoser med vatten. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet.
Forma 20 bollar och rulla i extra kokos. Förvara kallt.

Äppelbollar – perfekta att ta med.

Äppelplättar!
Det andra receptet utgår från favoriten bananpannkakor. Dessa är goda båda kalla eller varma och kan ätas som de är eller med keso/yoghurt och bär.

För 8-10 stycken stora plättar:
3 dl havregryn (välj ren havre för glutenfritt)
2 dl grovrivet äpple
1/2 tsk kanel eller efter smak
1/2 msk honung
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 msk maizena majsstärkese
1 dl mjölk.

Mixa havregryn till mjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet. Stek på medelhög värmei rapsolja.

Äppelplättar

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *